Freigabedatum: 11. 02. 2020.

Intervista: Merr 10 këshilla efektive për punën që ëndërroni

Për shumë aplikantë, intervista është pjesa më emocionuese e procesit të aplikimit. E kushdo që flet më bindshëm, është një hap më pranë punës së ëndrrave. Në mënyrë që kjo të funksionojë, duhet të përgatiteni sa më mirë që të jetë e mundur për pyetjet tipike në një intervistë. Më poshtë gjeni 10 këshilla që janë të garantuara për të ju ndihmuar që të jeni sa më bindës gjatë intervistës.

 

Përmbajtja: Intervista perfekte në 10 hapa

Informohuni për kompaninë dhe pozicionin tuaj të dëshiruar

Rishikoni dokumentet e aplikacionit tuaj përpara intervistës

Përgatituni për pyetje tipike gjatë intervistës - dhe praktikoni ato

Në ditën e intervistës: shmangni stresin dhe vishuni siç duhet

Buzëqeshni - me gjithë trupin

Mos pretendoni

Shmangni përgjigjet e përgatitura paraprakisht për pyetje tipike

Merrni shënime

Bëni pyetje të zgjuara në fund të intervistës

Sqaroni procesin e mëtutjeshëm

 

1. Informohuni për kompaninë dhe pozicionin tuaj të dëshiruar

Tashmë keni përfunduar e-mailin tuaj të aplikimit, por duhet të rifreskoni njohuritë tuaja përpara intervistës: Mësoni sa më shumë që të jetë e mundur në lidhje me punëdhënësin tuaj të mundshëm, produktet, shërbimet e tij, etj. Hulumtoni në internet për kompaninë, lexoni lajmet më të fundit në lidhje me kompaninë dhe industrinë në të cilën operon dhe vizitoni rrjetet sociale të asaj kompanie. Sa më shumë informacion që mbledhni, aq më mirë mund të shënoni pikë me njohuri të hollësishme në intervistë.

Kjo vlen edhe për pozicionin tuaj të dëshiruar në kompani: Ju duhet të dini sa më saktë që të jetë e mundur cilat aktivitete mund t’i kryeni në kompani dhe si përshtaten kualifikimet tuaja. Shikoni përsëri shpalljen e punës dhe letrën tuaj të aplikimit. Në këtë rast, ju keni bërë tashmë lidhje optimale midis kërkesave të punës dhe aftësive tuaja.

 

2. Rishikoni dokumentet e aplikacionit tuaj përpara intervistës

Intervistuesit e burimeve njerëzore parapëlqejnë të bëjnë pyetje rreth letrës së aplikimit dhe CV-së. Lexoni me kujdes dokumentet e aplikacionit para se t'i njihni personalisht. Për shembull, përgatituni që personi tjetër të kalojë papritmas në anglisht ose spanjisht nëse i keni specifikuar këto gjuhë të huaja si "të rrjedhshme". Kërkesat për hendekun e famshëm në CV-në tuaj nuk duhet t'ju bëjnë nervoz.

 

Përdorni këtë hap për të praktikuar vetë-prezantimin tuaj, i cili shpesh është fillimi i një interviste pune ("Vetëm prezantohuni shkurtimisht"). Sidoqoftë, mos e mësoni përmendësh CV-në tuaj për këtë. Në vend të kësaj, shikoni pikat përkatëse dhe kualifikimet për pozicionin e dëshiruar dhe lidhini ato me një vetë-prezantim konkludues.

3. Përgatituni për pyetje tipike në intervistë - dhe praktikoni ato

Edhe nëse nuk mund të përgatiteni për gjithçka, ka pyetje në intervistë që bëhen shumë shpesh. Mund të prisni që të pyeteni për karrierën tuaj, motivimin tuaj ose përshtatshmërinë tuaj profesionale. Pyetjet tipike në intervistë adresojnë gjithashtu pikat tuaja të forta dhe të dobëta. Në këtë pikë, shumë aplikantë kanë tendencë të shesin dobësi të supozuara si forca ("Dobësia ime më e madhe është perfeksionizmi im"). Të tjerët e marrin këtë pyetje si shaka dhe përmendin çokollatën ose kafenë si dobësitë e tyre më të mëdha. Mos e bëni këtë! Trajtoni dobësitë tuaja haptazi, pa lënë një dritë të keqe. Përgatitni përgjigje individuale, jini të sinqertë dhe sinjalizoni se po punoni për të përmirësuar dobësitë tuaja.

Gjithashtu, bëni miqtë ose të afërmit tuaj të bëjnë pyetjet më të zakonshme të intervistës që të praktikoni. Kështu që ju e vendosni veten në situatën e aplikuesit, merrni përshtypje direkte për veten dhe pastaj mund të rishikoni përgjigjet tuaja.

Pyetjet tipike të një interviste janë:

Pse doni të ndryshoni punën tuaj të tanishme (pas vetëm disa muaj/ vite)?

Cfarë dini për kompaninë tonë?

Pse jeni kandidati perfekt për vendin e punës?

Cfarë njohuri dhe aftësi mund të përdorni për të çuar përpara kompaninë tonë?

Cilat janë pikat tuaja të forta dhe të dobëta?

Ku e shihni veten në pesë vjet?

Si e vlerësoni performancën tuaj në intervistë?

 

4. Në ditën e intervistës: shmangni stresin dhe vishuni siç duhet

Ju me siguri do të ndiheni të sikletosur ditën e intervistimit. Kjo është tërësisht normale dhe shërben për të ju ndihmuar të përqendroheni në një bisedë personale. Sidoqoftë, ajo që nuk mund ta përdorni pak para se të njiheni personalisht me njëri-tjetrin është stresi. Prandaj, planifikoni kohë të mjaftueshme për udhëtimin, shkruani adresën e kompanisë, studioni rrugën nga lokacioni juaj deri në destinim ose pyesni për situatën e parkimit. Një këshillë shtesë e dobishme: Memorizoni emrin e personit tuaj të kontaktit. Kështu që ju nuk filloni të djersiteni kur i përshëndetni.

Përveç kësaj, mendoni se cilat rroba dëshironi të vishni gjatë intervistës në kohë me mot të mirë. Vështirë se ndonjë gjë është më e pakëndshme sesa të paraqiteni veshur në mënyrë jo të duhur përpara shefit ose menaxherit të HR. Nëse dyshoni, pyetni përsëri me telefon kodin e veshjes për intervistën.

5. Buzëqeshni - me gjithë trupin

Bëni buzëqeshjen tuaj miqësore (dhe më të sinqertë!) para se të hyni në kompani. Kjo krijon simpati dhe një atmosferë të këndshme për takimin e parë. Pastaj shtrëngoni dorën shkurtimisht dhe fort dhe shikoni në sy me mirësi.

Kushtojini vëmendje gjuhës pozitive të trupit gjatë intervistës: mos i vendosni krahët përpara gjoksit ose prapa kokës, uluni drejt dhe gjithmonë përball me partnerin tuaj të bisedës.

 

6. Mos pretendoni

Edhe nëse tingëllon e qartë, duhet t’i kushtoni vëmendje këtij sugjerimi: Gjithmonë jini vetëvetja gjatë intervistës dhe mos bëni pretendime. Në fund të fundit, ju dëshironi të punësoheni për shkak të personalitetit tuaj dhe jo një personalitet të trilluar. Herët a vonë, menaxherët e HR do ta vëjnë re nëse jeni duke u shtirur.

Por kini kujdes: Nëse jeni veçanërisht të sigurt në vetvete ose jeni tejet të stresuar, mos e tregoni këtë shumë haptazi; për shembull, gjatë bisedës mos e ndërprisni homologun tuaj me komente të papërshtatshme. Gjithashtu sigurohuni që të flisni qartë dhe të mbani kontakte me sy.

7. Shmangni përgjigjet e përgatitura paraprakisht për pyetjet tipike

Menaxherët e HR zhvillojnë intervista rregullisht dhe kanë dëgjuar pothuajse gjithçka. Prandaj, shmangni përgjigjet e parapërgatitura dhe të memorizuara nga Interneti ose udhëzuesit e aplikacionit. Në këtë pikë, përgatitja e mirë nga pika tre shpaguhet: Jepni përgjigje individuale që ju përshtaten dhe tregoni historinë tuaj personale. Gjithmonë krijoni lidhje midis karrierës tuaj dhe kërkesave për pozicionin në kompaninë që po synoni.

8. Merrni shënime

Një këshillë tjetër për të dalë nga turma e aplikantëve: Shkruajini pikat e rëndësishme gjatë intervistimit. Me këtë ju lini një përshtypje se jeni të vëmendshëm dhe kurioz, dhe në të njëjtën kohë përcillni një mënyrë të strukturuar të të punuarit. Shënimet janë gjithashtu të dobishme nëse doni të rishikoni disa aspekte më vonë ose nëse dëshironi të punoni përmes intervistës në shtëpi. Në rastin më të mirë, ju keni një fletore elegante, njëngjyrëshe. Duhet ta shmangni plotësisht tabletin ose smartphone.

9. Bëni pyetje të zgjuara në fund të intervistës

Në fund të një intervistës, menaxheri i HR ose shefi zakonisht pyet nëse keni akoma ndonjë pyetje. Ju duhet ta shfrytëzoni patjetër këtë mundësi. Prandaj, përgatitni pyetje përkatëse përpara intervistës me të cilat tregoni interes për kompaninë dhe përgatitje të mirë. Sidoqoftë, mos u ngurtësoni deri në pyetjet tuaja të përgatitura. Nëse këto janë diskutuar tashmë, mund të demaskoni veten si një dëgjues pa vëmendje duke pyetur përsëri. Në vend të kësaj, vini tema nga intervista ose bëni pyetje të thelluara në lidhje me pozicionin e synuar dhe kompaninë.

Gjithashtu, më mire mos e filloni ju temën për pagën. Lëreni specialistin e HR ta nis vet temën.

10. Sqaroni procesin e mëtutjeshëm

Nëse kjo nuk është përmendur tashmë nga kompania, ju duhet të sqaroni pjesën tjetër të procesit të aplikimit në fund të intervistës: A do të ketë një raund të dytë të aplikimit? Kur mund të prisni reagime fillestare? Nëse nuk keni marrë përgjigje dy javë pas intervistës, mund të kontrolloni me telefon ose me postë elektronike nëse tashmë është marrë ndonjë vendim.

Edhe nëse asnjë intervistë nuk është si tjetra, mund të përgatiteni mirë me këshillat e mësipërme dhe të afroheni shumë me punën tuaj të ëndërrave. Nëse keni ndonjë pyetje të mëtejshme në lidhje me intervistën për punë, jeni të interesuar për një shpallje specifike të punësimit nga tregu ynë i punës, ose dëshironi të mësoni më shumë rreth shërbimeve të DEKRA Arbeit Group, ju lutemi na kontaktoni. Ne mezi presim të dëgjojmë nga ju!